De Bitcoin is afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Iedereen heeft het erover en je kent vast ook wel iemand die Bitcoins heeft. Maar wat is die Bitcoin nou eigenlijk? Wij leggen het je uit.
De geschiedenis van Bitcoin
Bitcoin is één van de eerste incarnaties van een concept dat “cryptovaluta” heet, voor het eerst beschreven in 1998 door Wei Dai op de cypherpunks mailinglist. Het is gebaseerd op het idee dat elk object of optekening dat in een bepaalde sociaal-economische context wordt aanvaard voor de betaling van goederen of aflossing van schulden als geld kan dienen. Als zodanig is Bitcoin een nieuwe vorm van geld, waarbij cryptografie in plaats van de autoriteit van een centraal orgaan gebruikt wordt om uitgifte en transacties te reguleren.
Op 1 November 2008 doet Satoshi Nakamoto melding van een E-cash system waarin hij de eerste specificatie’s en proof-of-concept op een cryptografie-mailinglist publiceerd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Op 3 Januari 2009 werd het eerste Genesis-block door Satoshi Nakamoto gemined. Tegen het eind van 2010 verliet Satoshi het project, naar eigen zeggen omdat hij met andere zaken bezig was. De bedenker van Bitcoin heeft zijn identiteit nooit onthuld en heeft slechts zijn uitvinding aan de wereld nagelaten. Begin maart 2014 was er een verslaggeefster van Newsweek die claimde Satoshi Nakamoto gevonden te hebben, achteraf bleek dit niet te kloppen. De “echte” Satoshi liet via zijn p2pfoundation pagina weten niet de echte te zijn. De bedenker en zijn motivatie achter Bitcoin blijft tot op vandaag nog steeds een groot raadsel.
Groei van de Bitcoin
Sinds 2010 is de Bitcoin-community flink gegroeid en veel ontwikkelaars hebben al vele uren in het project gestoken en er zullen er nog wel vele uren volgen om dit tot een goed werkend mainstream betaalsysteem te maken.
In juni en juli 2011 kwam Bitcoin ineens prominent in de media, wat een ware run veroorzaakte. De zeepbel die hieruit voortkwam, liep in de tweede helft van 2011 langzaam leeg en sindsdien is de waarde langzaam weer opgeklommen. Deze cyclus heeft zich hierna nog een paar keer herhaalt tot de laatste keer in November en December 2013.
Technische eigenschappen
Dit zijn de standaardeigenschappen die elk Bitcoin-achtig netwerk vertoont.
– Elk aangesloten systeem kan Bitcoins overmaken naar elk ander systeem in het netwerk.
– Transacties zijn onomkeerbaar.
– Dubbele uitgaven worden voorkomen door het gebruik van een blokketen.
– Transacties worden binnen enkele seconden door het netwerk heen uitgezonden en binnen 10 tot 60 minuten gecontroleerd.
– Verwerking van transacties en uitgifte van geld gebeurt collectief door middel van minen.
– Transacties kunnen worden ontvangen of uw computer aanstaat of niet.
Economische regels
Deze regels worden door het hele netwerk gecontroleerd. Binnen Bitcoin kunnen ze dus niet veranderd worden, maar andere digitale betaalmiddelen zouden er andere regels op na kunnen houden.
– Er komen niet meer dan 21 Miljoen bitcoin in omloop, hiervan zijn er op het moment al 13,38 Miljoen in omloop.
– Bitcoins kunnen tot 8 decimalen gedeeld worden voor een totaal van ongeveer 21×1014 eenheden.
– Transacties zijn goedkoop, en meestal gratis.
Cijfers
Het netwerk draait nu al meer dan 5 jaar, zodat de veiligheid indrukwekkend is te noemen. Vooral het laatste jaar heeft het flinke groei gekend. Hier zijn de cijfers per oktober 2014.
– Een lange blokketen (meer dan 220.000 blokken).
– Met een geschatte rekenkracht van 250.000.000 GHz/s gigahashes per seconde, waardoor transacties zeer veilig zijn.
– Een dagelijks transactievolume van meer dan 58 miljoen USD, verdeeld over 74.000 transacties.
– De waarde van alle bitcoins die in omloop zijn ( marktkapitalisatie ) is meer dan $ 5,0 Miljard.
– Maar één groot veiligheidsincident in het protocol (gerepareerd in augustus 2010).